Preview

Лечащий Врач

Расширенный поиск

К вопросу о профилактике формирования атопического фенотипа у детей, рожденных от матерей с бронхиальной астмой

https://doi.org/10.26295/OS.2019.11.63.003

Аннотация

Изучено влияние вида вскармливания на реализацию атопических заболеваний у детей, рожденных от матерей, страдающих бронхиальной астмой. Показано, что одним из методов профилактики ранней реализации клинических симптомов пищевой аллергии при невозможности грудного вскармливания может быть использование смесей глубокого гидролиза.

Об авторах

Е. А. Бойцова
ФГБУ НМИЦ им. В. А. Алмазова МЗ РФ
Россия


Т. В. Косенкова
ФГБУ НМИЦ им. В. А. Алмазова МЗ РФ
Россия


В. П. Новикова
ФГБОУ ВО СПбГПМУ МЗ РФ
Россия


О. В. Лаврова
ФГБОУ ВО СПбГМУ им. акад. И. П. Павлова МЗ РФ
Россия


И. Е. Зазерская
ФГБУ НМИЦ им. В. А. Алмазова МЗ РФ
Россия


Список литературы

1. Asher M. I., Stewart A. W., Wong G., Strachan D. P., Garc?a-Marcos L., Anderson H. R. Changes over time in the relationship between symptoms of asthma, rhinoconjunctivitis and eczema: a global perspective from the International Study of Asthma and Allergies in Childhood (ISAAC) // Allergol Immunopathol. 2012; 40: 267-274.

2. Kim J.-L., Brisman J., ?berg M. A., Forslund H. B., Winkvist A., Tor?n K. Trends in the prevalence of asthma, rhinitis, and eczema in 15 year old adolescents over an 8 year period // Respir Med. 2014; 108: 701-708.

3. Renz H., Allen K. J., Sicherer S. H., Sampson H. A., Lack G., Beyer K., Oettgen H. C. Food allergy // Nat Rev Dis Primers. 2018; 4: 17098.

4. Dunlop J. H., Keet C. A. Epidemiology of food allergy // Immunol Allergy Clin North Am. 2018; 38: 13-25.

5. Hale G., Davies E., Grindlay D. J. C., Rogers N. K., Harman K. E. What’s new in atopic eczema? An analysis of systematic reviews published in 2017. Part 2: epidemiology, aetiology and risk factors // Clin Exp Dermatol. 2019, Sep 10. DOI: 10.1111/ced.14075.

6. Clark H., Granell R., Curtin J. A., Belgrave D., Simpson A., Murray C., Henderson A. J., Custovic A., Paternoster L. Differential associations of allergic disease genetic variants with developmental profiles of eczema, wheeze and rhinitis // Clin Exp Allergy. 2019, Aug 23. DOI: 10.1111/cea.13485.

7. De Jong N. W., Elbert N. J., Mensink-Bout S. M., van der Valk J. P. M., Pasmans S. G. M. A., Jaddoe V. W. V., de Jongste J. C., van Wijk R. G., Duijts L. Parental and child factors associated with inhalant and food allergy in a population-based prospective cohort study: the Generation R Study // Eur J Pediatr. 2019, Oct; 178 (10): 1507-1517. DOI: 10.1007/s00431-019-03441-5.

8. Baranov A. A., Subbotina O. A., Borisova I. V., Salamatova S. A., Tanaseva M. Iu., Simonova M. S., Goriunov A. V. Risk factors and etiological structure of children’s cross-allergic reactions to food products // Vopr Pitan. 2004; 73 (3): 15-9. [Article in Russian].

9. Boitsova E. V., Kosenkova T. V., Bogdanova N. M., Novikova V. P., Lavrova O. V. Formation of food allergies in children born to mothers with bronchial asthma // Archives of Disease in Childhood. 2019. Т. 104. № S3. С. A161.

10. Бойцова Е. А., Косенкова Т. В., Богданова Н. М., Новикова В. П., Болдырева М. Н., Лаврова О. В., Беженарь В. Ф. Влагалищная микробиота как эпигенетический фактор ранней реализации атопических заболеваний у детей, рожденных от матерей с бронхиальной астмой // РМЖ. Мать и дитя. 2019. Т. 2. № 3. С. 200-205.

11. Heine R. G. Food Allergy Prevention and Treatment by Targeted Nutrition // Ann Nutr Metab. 2018; 72, Suppl 3: 33-45. DOI: 10.1159/000487380.

12. Roberts G., Grimshaw K., Beyer K. K., Boyle R., Lack G., Austin M., Garcia-Larsen V., Grabenhenrich L, Halken S, Keil T, Madsen C, Regent L, Schnadt S, Szajewska H, van Ree R., Mills E. N. C. Can dietary strategies in early life prevent childhood food allergy? A report from two iFAAM workshops // Clin Exp Allergy. 2019, Oct 20. DOI: 10.1111/cea.13515.

13. Grimshaw K., Logan K., O’Donovan S., Kiely M., Patient K., van Bilsen J., Beyer K., Campbell D. E., Garcia-Larsen V., Grabenhenrich L., Lack G., Mills C., Wal J. M., Roberts G. Modifying the infant’s diet to prevent food allergy // Arch Dis Child. 2017, Feb; 102 (2): 179-186. DOI: 10.1136/archdischild-2015-309770.

14. Национальная программа оптимизации вскармливания детей первого года жизни в Российской Федерации. М., 2019. С. 29-33.

15. Von Berg A., Koletzko S., Grubl A., Filipiak-Pittroff B., Wichmann H. E., Bauer C. P., Reinhardt D., Berdel D. German Infant Nutritional Intervention Study Group: The effect of hydrolyzed cow’s milk formula for allergy prevention in the first year of life: the German Infant Nutritional Intervention Study, a randomized double-blind trial // J Allergy Clin Immunol. 2003; 111: 533-540.

16. Von Berg A., Filipiak-Pittroff B., Kramer U., Hoffmann B., Link E., Beckmann C., Hoffmann U., Reinhardt D., Grubl A., Heinrich J., Wichmann H. E., Bauer C. P., Koletzko S., Berdel D. GINIplus study group: Allergies in high-risk schoolchildren after early intervention with cow’s milk protein hydrolysates: 10-year results from the German Infant Nutritional Intervention (GINI) study // J Allergy Clin Immunol. 2013; 131: 1565-1573.

17. Osborn D. A., Sinn J. Formulas containing hydrolysed protein for prevention of allergy and food intolerance in infants // Cochrane Database Syst Rev. 2006: CD003664.

18. Alexander D. D., Cabana M. D. Partially hydrolyzed 100% whey protein infant formula and reduced risk of atopic dermatitis: a meta-analysis // J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2010; 50: 422-430.

19. Szajewska H., Horvath A. Meta-analysis of the evidence for a partially hydrolyzed 100% whey formula for the prevention of allergic diseases // Curr Med Res Opin. 2010; 26: 423-437.

20. Lowe A. J., Hosking C. S., Bennett C. M., Allen K. J., Axelrad C., Carlin J. B., Abramson M. J., Dharmage S. C., Hill D. J. Effect of a partially hydrolyzed whey infant formula at weaning on risk of allergic disease in high-risk children: a randomized controlled trial // J Allergy Clin Immunol. 2011; 128: 360-365.

21. Lowe A. J., Dharmage S. C., Allen K. J., Tang M. L., Hill D. J. The role of partially hydrolyzed whey formula for the prevention of allergic disease: evidence and gaps // Expert Rev Clin Immunol. 2013; 9: 31-41.

22. Boyle R. J., Ierodiakonou D., Khan T., Chivinge J., Robinson Z., Geoghegan N., Jarrold K., Afxentiou T., Reeves T., Cunha S., Trivella M., Garcia-Larsen V., Leonardi-Bee J. Hydrolysed formula and risk of allergic or autoimmune disease: systematic review and meta-analysis // BMJ. 2016; 352: i974.

23. Szajewska H., Horvath A. A partially hydrolyzed 100% whey formula and the risk of eczema and any allergy: an updated meta-analysis // World Allergy Organ J. 2017; 10: 27.

24. Muraro A., Halken S., Arshad S. H., Beyer K., Dubois A. E., Du Toit G., Eigenmann P. A., Grimshaw K. E., H?st A., Lack G., O’Mahony L., Papadopoulos N. G., Panesar S., Prescott S., Roberts G., de Silva D., Venter C., Verhasselt V., Akdis A. C., Sheikh A. EAACI Food Allergy and Anaphylaxis Guidelines Group: EAACI food allergy and anaphylaxis guidelines. Primary prevention of food allergy // Allergy. 2014; 69: 590-601.

25. Osborn D. A., Sinn J. K., Jones L. J. Infant formulas containing hydrolysed protein for prevention of allergic disease and food allergy // Cochrane Database Syst Rev. 2017, Mar 15; 3: CD003664. DOI: 10.1002/14651858.CD003664.pub4.


Рецензия

Для цитирования:


Бойцова Е.А., Косенкова Т.В., Новикова В.П., Лаврова О.В., Зазерская И.Е. К вопросу о профилактике формирования атопического фенотипа у детей, рожденных от матерей с бронхиальной астмой. Лечащий Врач. 2020;(1):17-21. https://doi.org/10.26295/OS.2019.11.63.003

For citation:


Boitsova E.A., Kosenkova T.V., Novikova V.P., Lavrova O.V., Zazerskaya I.E. On the question about prevention of atopic phenotype formation in children born from mothers with bronchial asthma. Lechaschi Vrach. 2020;(1):17-21. (In Russ.) https://doi.org/10.26295/OS.2019.11.63.003

Просмотров: 96


Creative Commons License
Контент доступен под лицензией Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International.


ISSN 1560-5175 (Print)
ISSN 2687-1181 (Online)